Most szól MOST SZÓL A RÁDIÓBAN: -
Naptár ikon
2024. május 11. szombat Ferenc napja van.
Derékfájás ellen mit tegyek?
Elválasztó
Hírek » Támogatott tartalom » Derékfájás ellen mit tegyek?
Elválasztó

Nagyon sok ember életét keseríti meg a derékfájás, amely lehet krónikus eredetű, de akár gerincsérvet is jelezhet. Azonban nem kell elviselni ezt a fájdalmat, hiszen tehetünk ellene. Cikkünkben annak jártunk utána, hogy mi az, ami pontosan derékfájást okozhat és mit tehetünk ellene.

Izomgyengeség, megfeszült izmok

 

A hátban, valamint a hasban található izmok nagyon fontosak a gerinc és a medencei rész stabilitásához. Amikor ezek az izmok túlnyúlnak vagy éppen ellenkezőleg, nagyon megfeszülnek, akkor a gerinc terhelése nem egyenletes és ez máris derékfájdalomhoz vezethet.

 

Rossz testtartás

 

Azok, akik hosszú órákon keresztül ülnek például a számítógépek előtt, el sem tudják kerülni ezt a problémát, hiszen olyan nyomás nehezedik a gerincre, amely kivédhetetlen.

 

Sérülések és rándulások

 

Sajnos ezekben az esetekben is számolni kell a derék körüli fájdalommal, hiszen a hirtelen fizikai trauma és a sérülés is kiválthatja azt.

 

Degeneratív betegségek

 

Az idő előrehaladtával a gerincoszlop természetes kopása megindul és ez okozhat szintén fájdalmat a derék környékén. Ez a legsűrűbben idősebb korban fordulhat elő.

 

Túlsúlyból és mozgáshiányból eredő fájdalom

 

A mozgásszegény életmód és a túlsúly sem kedvez a derék résznek, hiszen hatalmas súlyt kell cipelni, emellett pedig a mozgáshiány csak még nagyobb súlyfelesleget ró testünkre.

 

Hogyan kezelhetjük a derékfájdalmakat?

 

A kezelés és a megelőzés többféle módon is lehetséges. Nagyon fontos megérteni, hogy ami valakinél működhet, az nem biztos, hogy nekünk is jó lesz, ezért mindenképpen érdemes egy szakembert felkeresni a problémával. De most nézzük, hogy mi mivel enyhíthetünk a tüneteken.

 

  • Sok pihenés és nyugalom: Akut derékfájáskor a legjobb, ha pihenést rendelünk el magunknak. Ágyban fekvéssel segíthetünk csökkenteni a fájdalmakat. Viszont, ha ez sem segít akkor mindenképpen szükséges lesz a derék izmainak megerősítése, ami gyógytornával érhető el a legkönnyebben. Mindig az orvos által előírt pihenőidőt tartsuk be, hogy biztos legyen felépülésünk.  

 

  • Fájdalomcsillapítás és a gyulladások csökkentése: Az orvosok által receptre felírt vagy esetleg a recept nélkül is kiváltható gyógyszerek szintén segíthetnek. Itt azonban fontos hangsúlyozni, hogy csak ideig óráig segítenek a fájdalom enyhítésében.

 

  • Gyógytorna és fizikoterápia: A szakképzett gyógytornászok pontosan tudják, hogy derékfájás esetén milyen gyakorlatok segíthetnek rajtunk. A cél minden esetben a derék izomzatának a megerősítése és a mozgástartomány javítása. Olyan gyakorlatokat tanulhatunk meg, amelyeket igény esetén mi magunk is el tudunk végezni otthonunkban. A Gyógytornászom rendelő is ezt tanácsolja derékfájás kezelésénél.

 

  • A testtartás javítása: A fájdalmak megelőzésében hatalmas szerep jut a testtartásnak. Ha ilyen típusú tornagyakorlatokat végzünk, akkor biztosak lehetünk abban, hogy a fájdalom csökkeni fog.

 

  • Kontrolláljuk a súlyunkat: Ha túlsúllyal küzdünk, akkor elérkezett az ideje annak, hogy egészséges étrendet és rendszeres testmozgást iktassunk be a mindennapjainkba.

 

  • Masszázs: Csak profi masszőrhöz szabad fordulni, aki nagyon sokat segíthet a megfeszült izmok feloldásában, de ez még mindig nem lesz elegendő a fájdalom hosszabb távú enyhítésére. Ha nagyon nagy a fájdalmunk, akkor el kell gondolkodni a teljes életmódváltáson.
Tetszett? Oszd meg másokkal is!
HIRDETÉSEK
Ahogy a rádióban is hallhatta

Professzionális fogászati ellátás már 25 éve!

Implantátum, fogpótlás, esztétikai fogászati ellátások, fogszabályozás.

Megtalál minket Szigethalmon, a Mű út és a Homok utca sarkán, a Sarokvilla épületében.

www.sarokvilla.hu

Térségünkben számtalan kedvező ajánlattal várja a lakosságot a PR-TELECOM.

Cím: 2315 Szigethalom, Mű út 3.

Honlap: https://pr.hu/

PR-TELECOM. Tévé, internet, telefon.

ÁLOMFÜRDŐSZOBA ÁLOMÁRON!

Csempék és padlólapok már 1500 Ft-tól,

Laminált padló már 2990 Ft-tól,

Zuhanytálca már 5000 Ft-tól.

Pontos részletek a www.kiarusitas.info

Kiemelt online csatornák
Kövessen és hallgasson minket minden nap
Lakihegy Rádió az Instagramon
Lakihegy Rádió a Facebookon
Legújabb videók a Youtubon
Partnereink